Cilt: 6 Sayı: 2, 19.10.2022

Yıl: 2022

Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi, Türkçe ve İngilizce yazılmış özgün bilimsel makaleleri açık erişimle yayınlamayı amaçlamayan hakemli bir dergidir. 

Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi iktisat ve işletme alanlarında bilimsel makaleleri yayınlayan bir dergidir.

  • Anadolu İktisat ve İşletme Dergisine gönderilecek makaleler Türkçe ve İngilizce olabilir.

  • Dergiye ancak başka bir yerde yayınlanmamış veya halen yayınlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmayan yazılar gönderilebilir.

  • Dergimize makale başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız Dergi Hakkında bağlantısında dergi yayın politikasına ulaşabilirsiniz. Makale gönderimi online dergi sistemi üzerinden yapılmaktadır.


Anadolu İktisat ve İşletme Dergisine gönderilecek makalelerin aşağıda belirtilen yazım kurallara uygun şekilde hazırlanması gerekir:

Makalenin tamamı 25 sayfayı aşmamalıdır. Özetler 150 kelime ile sınırlı olmalıdır. Özetler Türkçe makaleler için Türkçe ve İngilizce, İngilizce makaleler için İngilizce ve Türkçe şeklinde düzenlenmelidir. Makalelerde anahtar kelimeler ve en az iki adet JEL sınıflandırma kodu yer almalıdır.

Makale başlığı ilk harfler büyük diğerleri küçük, koyu ve ortalı, 14 punto olacak şekilde yazılmalıdır. İngilizce başlık İngilizce özetten önce verilmelidir.

Yazar ad ve soyadları başlıktan sonra sağa dayalı 12 punto olarak verilmeli, unvan, kurum adı ve e-posta adresleri dipnotta gösterilmelidir.

Çalışmanın daha önce bildiri olarak sunulmuş olması gibi açıklamalar dipnotta verilmelidir.

Özet başlıkları koyu ve ortalı, özet metinleri italik, iki yana yaslı olacak şekilde 11 punto ile yazılmalıdır. Tek satır aralığı verilmelidir.

Anahtar kelimeler  ve JEL sınıflandırması kodları 11 punto, italik olacak şekilde yazılmalıdır.

Derginin sayfa ölçüleri  tüm taraflardan 3,5 cm kalacak şekilde yazılmalıdır.

Metinler Times New Roman, 12 punto, normal, her iki tarafa dayalı ve tek satır aralık verilerek yazılmalıdır. Metin içinde özel olarak vurgulanmak istenen cümlelerde italik yazı karakteri kullanılabilir.

Paragraf sonrasında aralık değeri olarak 6 nk boşluk verilmelidir.

Girişten başlayarak, sonuç kısmı da dahil olmak üzere başlıklara numara verilmelidir. Tüm başlıklar 12 punto, koyu ve ilk harfler büyük olmalıdır.

Tablolara başlık ve sıra numarası verilmeli ve sayfaya ortalanmalıdır. Başlıklar tabloların üstünde yer almalıdır.

Tablo dışındaki tüm grafik, harita ve fotoğraflara başlık ve sıra numarası verilmeli ve sayfaya ortalanmalıdır. Başlıklar grafiklerin altında yer almalıdır.

Şekil ya da tablonun kaynağı, şeklin ya da tablonun altında metin içi kaynak gösterme şartlarına uygun bir şekilde belirtilmelidir.

Formüller ve denklemler, denklem editörü ile yazılmalıdır. Tüm denklemlere sıra numarası verilmelidir. Sıra numarası parantez içinde ve satırın en sağında bulunmalıdır.

Bütün sayfalara giriş kısmından başlayarak sayfanın alt ortasında numara verilmelidir.

Kaynakların gösterimi dipnotlarla değil, metnin içerisinde parantezlerle yapılmalıdır. Açıklama notları ise sayfa altında dipnot şeklinde belirtilmelidir. Metin içerisindeki kaynak gösterimlerinde sıra şöyle olmalıdır: Yazar(lar)ın soyadı, yılı ve belirli bir sayfadan aktarma yapılmışsa sayfa numarası. Kaynak gösterimi tek yazarlı, iki yazarlı ve ikiden çok yazarlı olmak üzere (Coase, 1937: 386),  (Nelson ve Winter, 1973: 440) ve (Phelps vd., 1970: 20-24) şeklinde olmalıdır. Aynı yazar(lar)ın birden çok çalışmasına gönderme (Baumol, 1962: 1078; 1967: 415) gibi yapılmalıdır.

Çalışmada metin içerisinde atıf yapılan kaynaklar mutlaka kaynakçada yer almalıdır. Yazara(lara) atıf ile kaynakçanın uyum gösterip göstermediğini mutlaka kontrol etmelidir.

Kaynakça tek satır aralığında yazılmalı ve yazar soyadına göre sıralanmalıdır. Birden fazla yazar olması durumunda, tüm yazarların soyadları belirtilmelidir. Kaynakçada aşağıda örneklenen biçime uyulmalıdır:

 

            Tek yazarlı kitap;

Hicks, J. R. (1932), The Theory of Wages, Macmillan, New York.

           

İki veya çok yazarlı kitap;

Cyert, R. M., March, J. G. (1963), A Behavioral Theory of the Firm. Englewood Cliffs, N. J. Prentice-Hall, Chicago.

 

Tek yazarlı  makale;

Akerlof, G. (1979), “The Case against Conservative Macro-Economics: An Inaugural Lecture”, Economica, 46(183): 219-237.

 

İki veya çok yazarlı makale;

Nelson, R. R., Winter, S. G. (1973), “Toward a n Evolution ary Theory of Economic Capabilities”, American Economic Review, 63(2): 440 -449.

 

Bildiri;

Castelloa, M. A., Gruberb, D. (2015), “The Financial Channel in International Trade”, 4th Economics & Finance Conference, London, UK, 175-186.

 

İnternet Referansları;

Dollar, D. (2002), “Reform, Growth, and Poverty in Vietnam”, World Bank Policy Research Working Paper, 2837, http://documents.worldbank.org/curated/en/263091468781159602/pdf/multi0page.pdf (30. 05. 2017).

 

Böhme, M. H., Kups, S. (2017), “The Economic Effects of Labour Immigration in Developing Countries A Literature Review”, OECD Development Centre Working Papers, 335, http://www.oecd-ilibrary.org/development/the-economic-effects-of-labour-immigration-in-developing-countries_c3cbdd52-en (30. 05. 2017).

Değerlendirme Süreci

Makalelerin değerlendirilmesinde hakemlik türü olarak çift kör (double blind peer review) hakemlik sistemi süreci işletilmekte ve en az iki hakem tarafından değerlendirme yapılmaktadır. Hakemlerden birinin olumsuz, diğerinin olumlu görüş bildirmesi durumunda makale için üçüncü bir hakemin atanmasına veya makalenin yazara iade edilmesine karar verilebilir. Makalenin yayımlanabilmesi için en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi gerekmektedir.

Dergiye gönderilecek makalelerin yazım kurallarına göre hazırlanmış olması, başka hiçbir yerde yayımlanmamış olması veya dergimize gönderildiği tarihte bir başka dergide değerlendirme sürecinde olmaması gerekir.

Dergide yayınlanan makalelerin bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazarlara ait olup, bu konuda Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi ve Editörler sorumlu tutulamazlar. Dergide yer alan makalelerden kaynak gösterilerek aktarma ve alıntı yapılabilir.


Açık Erişim Politikası

Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi, açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir.


Yayın Sıklığı

Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanır. Değerlendirme süreci tamamlanan makaleler geliş tarihi dikkate alınarak yayımlanır.


Etik İhlal Politikası

Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi, yayın etiği standartlarını uygulamayı ve COPE (Yayın Etiği Komitesi)tarafından hazırlanan Uygulama Rehberini'ni (Best Practice Guidelines) izlemeyi taahhüt eder. Ayrıca çalışmalarını gönderen yazarlar etik kurallara uyma yükümlüdür ve etik ihlal yapmadıklarını beyan etmiş sayılırlar. Etik ihlal içeren çalışmalar değerlendirme sürecine alınmadan reddedilecek ve yazarlarının diğer başvuruları da değerlendirilmeyecektir.


Gizlilik Beyanı

Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.


Telif Hakkı Düzenlemesi

Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi'nde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler için Telif Hakkı Devir Formu düzenlenir ve makalenin yayıma kabul edilmesi durumunda tüm yayın hakları süresiz olarak Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi’ne ait olur.


İntihal Denetimi

İntihal denetimi iThenticate yazılımı kullanılarak yapılacaktır. Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi'ne gönderilen makaleler ön değerlendirme aşamasında iThenticate yazılımı ile kontrol edilecek ve belirli ölçütleri karşılamayan çalışmalar değerlendirmeye alınmayarak reddedilecektir.

Yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.